Jan Glenstrup
   Jan Glenstrup/Rakkeby Beboerforening

 
TIMEDRIFT I LANDDISTRIKTET

 
af Jan Glenstrup/Rakkeby Beboerforening


TIMEDRIFT I LANDDISTRIKTET

Sendt til Nordjyske, januar 2013

TIMEDRIFT I LANDDISTRIKTET -og et udspil på en bæredygtig bosætningspolitik i lokalsamfundene.

RAKKEBY har fået en god idé!
Et muligt og konkret stykke landdistriktspolitik tager form i vore hoveder her i Rakkeby. Nogle konkrete udspil på ny regional togdrift i vor landsdel og på ændret kommunal strategi i forhold til kommuneplan, byudvikling og udstykninger har sat os i gang. Vi har udfoldet vore planer konkret i området omkring Hæstrup Station, -midtvejs mellem Hjørring og Vrå - og vi perspektiverer herfra ud til et bredere værdigrundlag og perspektiv for bosætning i landdistriktet.

UDGANGSPUNKTET er vor skrivelse - 291212 hæstrupstation - som vedhæftes denne henvendelse, og som nylig er sendt til Region Nordjylland, Hjørring Kommune og Nordjyske Jernbaner. Den angår en genetablering af Hæstrup Station som standsningssted i den regionale togtrafik, i forbindelse med de strukturelle ændringer på området. Skrivelsen forklarer og begrunder, hvad det er vi vil, og vi har sidenhen fået positive tilbagemeldinger fra både Regionen og Nordjyske Jernbaner: Man anerkender vore argumenter, og lover at bære dem videre i processen. Denne skrivelse er udgangspunkt og grundlag for nedenstående.

Vort forslag er nemlig mere end et stykke trafikpolitik og en holdeplads i Hæstrup. Henvendelsen løfter et kommende standsningssted ind i en landdistriktssammenhæng og kobler mulighederne heri til det paradigmeskift, som flere og flere ser i horisonten. I forlængelse af timedrift og gåafstand til regionaltoget tegner der sig mulige nye bosætningsformer i de grønne områder omkring Hæstrup Station, og området kunne blive andet og mere end bare udstykninger: Et værdigrundlag for bebyggelsen og perspektiver for området, som signalerer bæredygtighed. Bæredygtighed er det værdigrundlag, som vi mere og mere vil efterspørge, som forudsætning for vort valg af bolig, transport, organisationsformer og familieliv. Bæredygtighed er ikke længere blot økologi og genanvendelse og ren hverdag, men også et naturhensyn, og ønske om social bæredygtighed i hverdags- og familieliv og naturforbundethed i bred forstand.

Det lyder måske luftigt, men i lyset af nylige artikler i NORDJYSKE STIFTSTIDENDE om bl. a. kommuneplan og byudvikling - hvor salget af byggegrunde i kommunen synes ret uforudsigeligt og uransageligt - kunne man måske lade andre parametre have indflydelse på byggemodning og arealudlæg: At f.eks. et område vest for en kommende Hæstrup Station kunne udlægges til fremtidsrettet og bæredygtig bebyggelse: Jordbrugsparceller, selvforvaltende fællesskaber, økologi, hobbylandbrug og bæredygtighed. -Og andre end de individuelle bygherrer kunne måske gøres interesserede, ligesom de tanker man gør sig blandt græsrødder, miljøfolk, arkitekter, planlæggere og boligpolitikere kunne få et modelstudie her, hvor - i første omgang - ideerne kunne blomstre: "Hvordan vil vi gerne bo om 10, 15, 20 år? Og hvad vil vore vilkår blive for bosætning". -Bæredygtighed er noget indholdsmæssigt i tilværelsen, -noget eksistentielt.

Genetablering af et togstandsningsted i Hæstrup er - som nævnt i vedhæftede skrivelse - en gammel tanke, som nu blot har ny aktualitet. Tanken dengang var at tilvejebringe et passagergrundlag, som kunne sikre togstandsning og som på sigt kunne generere tilflytning til de lokalsamfund, som ellers let affolkes. -Den nye tankegang i forslaget her er at koble til "Hjørring som attraktiv, grøn og bæredygtig bosætningskommune" - lad 1000 bosættelser blomstre! - og den kunne blive en grundforudsætning for kommunal tiltrækningskraft og bosætning. -Tænk om vi kunne signalere fødselshjælp og ressourcer til udvikling af sådan et laboratorium for bæredygtighed! Hvorfor nøjes med mindre?

Vort lokalsamfund ligger os på sinde, og Rakkeby/Hæstrup ligger ikke længere fra Springvandspladsen i Hjørring end evt. kommende udstykninger på bar mark i Højene gør! Så hvorfor ikke her? Ovenstående er ren idé, og skal gennem alle faserne - også lokalt - inden vi finder skovlene frem. Men vi - bestyrelsen i Rakkeby Beboerforening - siger ja til ideen og sender den hermed ud til venlig modtagelse og afprøvning. -Det skulle glæde os, om der er gode kræfter derude, som vil gribe disse tanker, -både vore stationsplaner og øvrige tanker om vort steds bæredygtige fremtid.

Venlig hilsen
RAKKEBY BEBOERFORENING,
Helge Jensen (formand) og Jan Glenstrup, Rakkeby.


Genetablering af togstandsningsstedet i HæstrupHøringssvar og debat/indlæg til ny skolestruktur   

Retur til siden om "den nye skolestruktur"Høringssvar og debat/indlæg til ny skolestruktur   

Tryk her for at komme retur til forsidenR A K K E B Y's Hjemmeside